«Ελπίδα και Πρωτοβουλία», ένα διαδικτυακό εργαστήρι για τους στόχους μας

4 εβδομάδες/ 8 δραστηριότητες

17 Οκτωβρίου – 11 Νοεμβρίου 2015

Michael Speranza   Χωρίς Τίτλο  2007

 

Καλώς ήλθατε!

Εάν είστε σε μια φάση όπου ψάχνετε να βρείτε τί θέλετε να κάνετε ή πώς να πραγματοποιήσετε αυτά που ονειρεύεστε τότε το εργαστήρι αυτό είναι για εσάς!

Το εργαστήρι «Ελπίδα και Πρωτοβουλία» αποτελεί μέρος ενός κύκλου πρακτικών εργαστηρίων βασισμένων στην επιστήμη της Θετικής Ψυχολογίας και καταπιάνεται με τα εξής θέματα:

  • Τι είναι αυθεντικοί στόχοι και ποιά η σημασία τους;
  • Πώς μπορούμε να μένουμε πιστοί σε αυτούς;
  • Πώς να διατηρούμε καλή επαφή με τα ιδανικά μας και ό,τι μας δίνει ζωή ώστε να μην ξεχνιόμαστε μέσα στην καθημερινότητα;
  • Ποιά είναι τα συνήθη εμπόδια που συναντάμε και πού «κολλάμε» συνήθως;
  • Πώς να μην αποθαρρυνόμαστε από τις δυσκολίες σε βαθμό που να εγκαταλείπουμε τις ιδέες μας;

Ξεκινάμε προσπαθώντας να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας τα πράγματα που μας δίνουν ζωή και αληθινό εσωτερικό κίνητρο. Aπό εδώ περνάμε οργανικά στην στοχοθέτηση και στην συνέχεια διερευνούμε και δοκιμάζουμε τις πηγές της πίστης στον εαυτό μας και τις ρίζες της επιμονής!

Με το τέλος του εργαστηρίου αυτού θα έχετε δουλέψει πάνω σε κάποιους στόχους που εσείς θα έχετε επιλέξει και ταυτόχρονα θα έχετε αποκτήσει γνώση και τρόπους για να πετυχαίνεται τους στόχους σας στο μέλλον. Αλλά θα έχετε περάσει και όμορφα δοκιμάζοντας τις δραστηριότητές του, που θα σας ταξιδέψουν σε όλα αυτά που αγαπάτε και που είναι σημαντικά για εσάς!

Δομή του εργαστηρίου:

  • 2 φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή λαμβάνετε email με δραστηριότητες και υλικό σε μορφή pdf.
  • Για όσους συμμετέχοντες το επιθυμούν, θα δοθεί η δυνατότητα να έρθουν σε επικοινωνία μεταξύ τους και έτσι να βρουν έναν συνοδοιπόρο στις ασκήσεις που θα κάνουν.
  • Επιπλέον παρέχεται μια τηλεφωνική συνεδρία (κατόπιν συννενοήσεως), όπου θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στο υλικό του εργαστηρίου.
  • Προτείνεται τέλος στους συμμετέχοντες να καταγράφουν 1-2 φορές την εβδομάδα τις παρατηρήσεις και τις σκέψεις τους για όσα κάνουν στο εργαστήρι.

Τί κάνουμε σε αυτό το εργαστήρι?

Δουλεύουμε πάνω σε μερικές συνήθειες που επηρεάζουν το κατά πόσο τολμάμε καταρχάς να βάζουμε στόχους (και συγκεκριμένα τέτοιους που να εκφράζουν τον αληθινό μας εαυτό) και πόσο εμμένουμε σ’ αυτούς.

Όλες οι δραστηριότητες του εργαστηρίου είναι βασισμένες σε μελέτες κορυφαίων φιλοσόφων και επιστημόνων, που έχουν ασχοληθεί με το ερώτημα: Πότε νιώθουν οι άνθρωποι πραγματικά ζωντανοί; Πότε τολμούν να αναλάβουν δράση για ό,τι τους είναι σημαντικό; Πότε βρίσκουν την σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προσπάθεια για μελλοντικούς στόχους και την απόλαυση του παρόντος;

Σκοπός είναι να δοκιμάσετε και να δώσετε τον απαραίτητο χώρο  σε δραστηριότητες που τροφοδοτούν και διευκολύνουν την επιθυμία σας να κάνετε αυτά που σας γεμίζουν ζωή και μιλάνε στις αξίες σας.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε νιώσει πως είναι όταν είμαστε εκεί και ακούμε τι ζητάμε, όταν είμαστε σε σύμπλευση με τον εαυτό μας. Αλλά πολλές φορές ο κριτής μέσα μας ή απλά η καθημερινότητα παίρνουν το πάνω χέρι και ξεχνιόμαστε… Ο κάθε ζωντανός οργανισμός όμως έχει την ανάγκη να εκπληρώσει την τάση του για ανάπτυξη, να γίνει το καλύτερο που μπορεί να γίνει… όταν αυτή η ανάγκη καταπατιέται ή παραμελείται δυσκολευόμαστε να είμαστε καλά…

Ο στόχος του εργαστηρίου είναι να περάσετε μερικές ώρες δουλεύοντας «υλικά» που σας φέρνουν πιο κοντά σε αυτό που νιώθετε ως τον καλύτερό σας εαυτό.

Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν υλικό με δραστηριότητες που καλούνται να δουλέψουν και να δοκιμάσουν στην πράξη μέσα στην καθημερινότητά τους. Το υλικό αυτό φτιάχτηκε ώστε να είναι γεμάτο με εργαλεία που να μπορούν να χρησιμοποιούν οι συμμετέχοντες όποτε το θελήσουν. Το εργαστήρι, με την δομή του, αποσκοπεί στο να συντροφεύσει τον συμμετέχοντα στην διαδρομή του κρατώντας τον έτσι πιστό στην υπόσχεση με τον εαυτό του και να τον βοηθήσει στην παγίωση μερικών καλών συνηθειών – αυτών που θα κρίνει ο ίδιος βοηθητικές.

Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να συζητούν με έναν ή περισσότερους άλλους συμμετέχοντες για το πως τους πηγαίνουν οι δραστηριότητες, για τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους. Έτσι παρέχουν και επιπλέον κίνητρο ο ένας στον άλλο να μην «τεμπελιάζουν» – κλασικό πρόβλημα στα σεμινάρια, όπου οι συμμετέχοντες ακούνε ενθουσιασμένοι αλλά όταν επιστρέφουν σπίτι δεν γίνεται τίποτα. Οι συναντήσεις αυτές μπορεί να είναι πρόσωπο με πρόσωπο ή να γίνονται και τηλεφωνικώς, μέσω skype, κτλ. Ο «συνοδοιπόρος» σας μπορεί να είναι ή κάποιος-α που ήδη γνωρίζετε (και που συμμετέχει επίσης) ή κάποιος ανάμεσα στους συμμετέχοντες που θα επιλέξουν να μοιραστούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους για τον σκοπό αυτό.